Bułeczki pszenno-żytnie, wypieczone w sobotę!

Sobotni poranek, pieczywa w domu brak, są tylko wafle ryżowe… Nie chce się wychodzić do sklepu, a żona zażyczyła sobie bułeczek na śniadanie :) Hmmm, jest mąka, są drożdże, woda, cukier i sól, no to będą bułki! Do dzieła!

Składniki

  • mąka pszenna 650 – 250 g
  • mąka żytnia razowa – 150 g
  • drożdże suche – 7 g / świeże – 25 g
  • woda (ciepła) – 300 ml
  • oliwa / olej z pestek dyni – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1,5 łyżeczki
  • jajko – 1 szt.
  • dodatki, np.pestki dyni

Przygotowanie

Ciasto – mam to szczęście, że posiadam automat do pieczenia chleba z funkcją wyrabiania ciasta, ale można je wyrobić również ręcznie. W automacie wystarczy wlać wodę, dodać oliwę, wsypać mąkę (przesianą i zmieszaną), pokrywając wodę, w narożniku umieścić sól, a na środku w dołku cukier i drożdże (suche). Włączamy program do wygniatania ciasta lub ciasta do pizzy i czekamy, aż maszyna zakończy pracę, ok. 1,5 h. Ciasto wyrabiane w maszynie jest gotowe do użycia, tj. wyrobione i wyrośnięte, bezpośrednio po zakończeniu pracy automatu.

Pieczenie

Z wyrobionego ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia. Warto użyć papieru do pieczenia. Podczas formowania bułeczek jedną rękę posmaruj oliwą, aby ciasto nie kleiło się do palców. Po ułożeniu bułek na blaszce, przykryj je i odstaw na 10-15 minut pod przykryciem. Następnie  posmaruj bułeczki jajkiem i ułóż na nich dodatki. Wstaw do piekarnika. Pieczenie trwa ok. 30 minut.
Ważne – piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na tyle wcześnie, aby był porządnie rozgrzany w czasie wkładania blaszki.
Po upieczeniu bułeczki układamy na kratce i pozwalamy im ostygnąć i lekko odparować.

SMACZNEGO!

1 Comment

  1. Pingback: Pan Koza - blog - pisze, biega, gotuje, foty cyka, zimy się nie boi - PanKoza.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *