Bułki pszenno-żytnie z mleczkiem kokosowym

bułki pszenno-żytnie kokosowe

Odkryłem dzisiaj całkiem nowy smak pieczywa! Petarda normalnie! Do sprawdzonego przepisu na bułki pszenno-żytnie postanowiłem dodać mleczka kokosowego i wyszło cudo omnomnomnomnomnomnom :)
Jak już zrobicie swoje bułki, to dajcie mi znać czy Wam smakują :) Przepis dodaję poniżej.

Potrzebne składniki

  • mąka pszenna – około 450 g
  • mąka żytnia razowa, taka „śmieciowa” z grubego przemiału – 150 g
  • woda – 200 ml
  • drożdże świeże – 30 g
  • cukier trzcinowy lub biały – 2 łyżeczki
  • sól – 1 lub 2 łyżeczki
  • mleczko kokosowe – 200 ml
  • jajko – 1 szt.

Przygotowanie

Mąkę pszenną przesypujemy przez sito, dodajemy żytnią bez przesypywania. Drożdże w tym czasie karmimy cukrem podlewamy odrobiną wody z mąką, czekamy kilkanaście minut i dodajemy do wymieszanej mąki. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy maszyny dodając wodę i pozostałe składniki. Jak ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno minimum podwoić swoją objętość.

Pieczenie

Po wyrośnięciu delikatnie przekładamy na posypaną mąką stolnicę i równie delikatnie formujemy dłuuuugi puszysty wałek. Bułki możemy formować w kulki lub ciąć nasz wałek na kawałki.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dajemy odpocząć oraz podrosnąć bułkom przez jakieś 15-20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220-230 stopni. Pieczemy przez około 30 minut aż bułki ładnie się zarumienią. Zostawiamy je w uchylonym delikatnie piekarniku do ostygnięcia i odparowania.

SMACZNEGO!

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *