Kasza Drwala

Dzisiaj siedziałem kolejny dzień w domu z powodu choroby :/ A w domu Pan Koza się nudzi i wymyśla… no i wymyślił, że skoro jest chory, to musi mieć więcej energii do walki z okropnym przeziębieniem, a do tego jeszcze bieganko czeka zaległe! A co daje dużo energii? Mięso i kasza! Tak powstał prawdziwy posiłek dla prawdziwego faceta – KASZA DRWALA.

Składniki

  • mięso (wieprzowe lub wołowe)
  • kasza gryczana 100 g
  • 3 cebule / 2 białe i jedna czerwona ;)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 spora czerwona papryka
  • trochę mieszanki warzyw (kalafior, fasolka, groszek, marchewka)
  • przyprawy (sól, pieprz, kminek, zioła, majeranek, kminek, trochę pasty curry)
  • trochę oliwy lub oleju

Przygotowanie

Mięso należy pokroić jak na gulasz, małe kosteczki, oprószyć solą oraz pieprzem, przemieszać. Rozgrzewamy olej (lub oliwę) i wrzucamy na to pokrojone mięso, podsmażamy aż zacznie się ścinać i wyjmujemy szumówką, aby tłuszcz został w naczyniu. Następnie wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czosnek, mieszamy aż się zeszkli i wrzucamy do tego wcześniej podsmażone mięso. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem. Kroimy paprykę w kosteczkę i dodajemy do naczynia wszystko mieszając. mały ogień pod przykryciem!

Teraz możemy spokojnie ugotować trochę warzyw na parze i podgotować kaszę. Zajmie to ok. 15 minut. Wrzucamy warzywa do naszego naczynia z mięsem, a następnie dodajemy odcedzoną kaszę. Ważne – kaszy nie gotuj do końca, bo będzie jeszcze dochodzić w naczyniu z mięsem! Mieszamy wszystko, zmniejszamy ogień i zostawiamy aż mięso będzie gotowe do jedzenia.

Całość zajęła mi jakieś 1,5 godziny. Niby dużo, ale dzisiaj nigdzie nie pędzę!

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *