Kurczak z pieczarkami w cieście chlebowym

Zapewne zjadacie jeszcze świąteczne zapasy smakołyków, ale jak już skończycie, to polecam Wam kurczaka w cieście chlebowym. Coś podobnego do kulebiaka – takie wielkie chlebowe pierogi z mięsem ;) Pyszne, ciekawe i w sumie proste w przygotowaniu.

Składniki

  • farsz
    pierś kurczaka – 500g
    pieczarki – kilka (naście)
    cebula – 1 lub dwie szt.
    czosnek – 1 ząbek
    papryka czerwona – kilka piórek / paseczków (opcja)
    przyprawy (sól, pieprz, garam masala / curry, inne)
    masło (do podsmażenia cebulki i kurczaka)
  • ciasto
    mąka pszenna – 400g
    mąka żytnia razowa – od 150 do 200g
    woda – 380ml
    drożdże – suche 1 op.
    sól – 0,5 łyżeczki
    cukier – 1 łyżeczka
    jajko lub mleko – do posmarowania

20150223_060701108_iOS_DxO

Przygotowanie

Farsz

Na masełku szklimy cebulkę i czosnek, dodajemy pieczarki, przyprawiamy i odstawiamy. Przyprawionego kurczaka (pierś należy wcześniej przeciąć na cienkie plastry) podsmażamy aż mięso zetnie się. Nie należy przesadzać bo będzie później za suche.

Ciasto

Przygotowujemy tak, jak na chleb (opis). Po wyrośnięciu podsypujemy mąką i wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy, odstawiamy do wyrośnięcia. Na tak przygotowane ciasto układamy kurczaka oraz pozostałe składniki. Składamy i zawijamy jak duuuże pierogi.

Pieczenie

Przed wstawieniem do piekarnika warto posmarować roztrzepanym jajkiem, zrobi się ładna wypieczona skórka. Piekarnik rozgrzany do 230 stopni, w tej temperaturze pieczemy około 10 minut, następnie zmniejszamy do 180 i pieczemy aż się upiecze, jakieś 25-30 minut. Po wyłączeniu piekarnika można zostawić w nim jeszcze nasze jedzonko na 10 minut.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *