Pierś kurczaka faszerowana orzechami

Mówię Wam, ciekawy smak! Pierś kurczaka, orzechy laskowe + włoskie + nerkowca, czosnek, natka pietruszki, mix sałat, przyprawy…

20140925_134615112_iOS

Do przygotowania tej niezwykle skomplikowanej potrawy musisz zdobyć:

  • 4 kawałki filetowanej dużej piersi kurczaka
  • orzechy – same laskowe lub mix (ja miałem laskowe + włoskie + nerkowca)
  • ząbek, albo nawet dwa ząbki czosnku
  • trochę małych grzanek
  • natkę pietruszki
  • masło
  • oliwa lub dobry olej, ocet balsamiczny
  • przyprawy – sól, pieprz, czubrica czerwona i zielona, fajnie użyć czegoś w stylu Garam Masala do kurczaka,
  • mix sałat
  • pomidory

Kurczak

Mięso umyj i oczyść z błonki, ja odcinam zawsze kawałki tłuszczu (te białe), osusz, ponacinaj kawałki tak, aby utworzyły kieszonki. Następnie przygotuj marynatę z oliwy (2 łyżki), wody, octu balsamico oraz przypraw – takich, jak lubisz :) Przygotowane mięso lekko rozbij młotkiem, albo specjalnym wałkiem, ale nie za mocno, zanurz w marynacie.

Farsz

Pokrusz, a może nawet zmiel grubo orzechy oraz grzanki, zetrzyj czosnek, posiekaj drobno natkę pietruszki. Zmieszaj wszystko z 2 łyżkami masła, przypraw to na ostro.

Przygotowanie

Jak już mięso postoi z marynatą jakieś pół godziny, gotowy farsz i nałóż do kieszonek. Mogą przydać Ci się wykałaczki do spięcia mięsa. Ułóż w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oleju i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 30 minut w 200 stopniach.

Podawaj z mixem sałat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *