Pizzerman – może zrobię sobie kurs…

kurs robienia pizzy

Wszyscy lubią pizzę, prawda? Jasne, że prawda :) Fenomen pizzy polega na jej prostocie, różnorodności i łatwości przygotowania. No właśnie, ale czy na pewno aż tak łatwo przygotować dobrą pizzę? Z doświadczenia wiem, że metodą prób i błędów da się wypracować swój własny przepis na najlepszą pizzę, ale po jakimś czasie chce się więcej, lepiej i smaczniej. Szczególnie zrobienie dobrego ciasta to nie lada wyczyn. Mi zajęło około 2 lat zanim nauczyłem się robić w miarę dobre ciasto, czuję jednak, że mogłoby być lepsze :)

Znalazłem kilka kursów na pizzermana, podczas których można nauczyć się jak przygotować ciasto, sos, jakich składników używać i jak piec. Przykładowy program szkolenia ze strony pizzerman.pl wygląda tak:

  • omówienie technologiczne składników na ciasto, klasyfikacja mąk
  • objaśnienia i omówienie GLUTENU i Enzymów
  • doświadczenie z drożdżami i wodą
  • włoska receptura fermentacji i dojrzewania ciasta
  • technologia procesu wyrobu ciasta
  • praktyczne wyrabianie ciasta
  • wyrabianie i formowanie porcji ciasta
  • formowanie placka, tylko ręcznie bez wałka
  • omówienie i prezentacja akcesoriów do wypieku pizzy
  • wypiek samego placka w piecu elektrycznym
  • przygotowanie sosu do pizzy i omówienie składników i dodatków oraz przyszłego menu
  • wypiek klasycznej pizzy włoskiej na cienkim cieście w piekarniku elektrycznym
  • przygotowanie własnej pizzy

Nie spodziewałem się aż tak szerokiego zakresu zagadnień. Szok normalnie. Jeszcze się zastanawiam, ale jeśli przy okazji nauki robienia pizzy zdobędę jakieś smaczne przepisy na włoską pizzę, to wchodzę w to. Kto wie, może za jakiś czas otworzę własną pizzerię? Na bank będę podawał pizzę z kozim serem ;) wiadomo!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *