Roladki z piersi kurczaka

Dawno nie zrobiłem nic dobrego, nic czym chciałbym się podzielić, tzn. w kwestii jedzenia :) Dzisiaj miałem ogromną chęć na jakieś mięso! Wołowe, wieprzowe, drobiowe – nieistotne, musiało być mięso! Szybkie zakupy w „biedrze”, w której niestety dzisiaj nie było nic porywającego w lodówce z mięsem więc wziąłem filety z piersi kurczaka, standard, zawsze można coś z nich zrobić :) Krzątając się po kuchni wymyśliłem sobie maksymalnie proste roladki. Kurczak, przyprawy, cukinia, papryka, do tego ryż parboiled. Przygotowanie zajęło nie więcej niż 30 minut, tak lubię, jak gotować, to nie więcej niż godzinę.

No dobra, lista składników jest już wyżej, ale napiszę jeszcze raz (na 2 osoby):

  • pierś z kurczaka / indyka (500 gramów)
  • pół niedużej czerwonej papryki
  • kawałek cukinii
  • 100 gramów ryżu parboiled
  • przyprawy jakie lubisz

Kurczak / mięso

Myjemy, kroimy na plastry, można je lekko rozbić. Ja przyprawiłem je przed zawinięciem solą i pieprzem.

Papryka i cukinia

Myjemy i kroimy w cieniutkie paseczki. Papryki nie obierałem ze skórki, ale cukinie i owszem. Po pokrojeniu delikatnie przyprawiłem solą.

Przygotowanie

Na plastrach mięsa układamy paseczki papryki i cukinii, a następnie zawijamy i robimy małe roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym na odrobinie oleju lub oliwy. Po ułożeniu przyprawiłem jeszcze trochę solą i pieprzem, chili oraz najwięcej posypałem przyprawą garam masala. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 / 25 minut, temperatura 180 / 200 stopni.

roladki z kurczaka

Ryż

Gotujemy jak ryż :)

Podajemy i zjadamy na ciepło.  Można dorzucić do tego jakąś lekką sałatę.

No, to życzę smacznego!

propozycja podania

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *